Menu

Elektrisch in hoogte verstelbaar bureau

Zit-sta-tafel

Een elektrisch in hoogte verstelbaar bureau maakt het mogelijk zonder veel tijdverlies het zitten en staan  op de werkplek af te wisselen. Scandinavië  loopt hierin voorop. In Scandinavië heeft 70 % van de beeldschermwerkplekken een zit-sta tafel of zit-sta bureau dat in hoogte verstelbaar is.

Waarom een zit-sta bureau

Elektrisch in hoogte verstelbaar bureau

De ideale zit-sta werkplek voor thuis

Waarom een elektrisch zit-sta bureau? Ergonomen in de westerse wereld zijn het er over eens dat het goed voor de gezondheid is zo veel mogelijk te bewegen.
De heersende opvatting onder ergonomen is dat het gezond is om 20 % van de werktijd staand te werken. De afwisseling van zittend en staand werken verlaagt de spierspanning en bevordert het gevoel van vrijheid tijdens het werken en daarmee ook het plezier in het werken. Bewegen bevordert de bloedcirculatie en verhoogt daarmee concentratie. tijdens het werk.

Bewegen tijdens het zitten is ook de algemene opvatting, vandaar het bewegende dynamische zitten op bijvoorbeeld een Spinalis ergonomische werk- of bureaustoel. Nog beter is het als bij het inrichten van ergonomische werkplekken het zittende werk kan worden afgewisseld met staand werken. De hele dag staan is natuurlijk ook niet de oplossing. De afwisseling verhoogt het plezier in het werk en vermindert de stress. Aandacht voor een gezonde werkplek geeft een goed gevoel en bevordert de concentratie.

Ergonomie

Conset  biedt een ergonomisch verantwoorde oplossing voor het stijgende aantal gevallen van rugklachten veroorzaakt door intensief computergebruik. Een bureau van Conset maakt het mogelijk uw werkhouding op eenvoudige wijze aan te passen.

Door regelmatig van werkhouding te veranderen voorkomt u herhaalde éénzijdige slijtage aan uw spierstelsel en uw gewrichten. Er is geen wettelijke eis die zegt dat u een elektrische zit/sta tafel dient te hebben, maar wettelijk moet het wel mogelijk zijn van werkhouding te veranderen. De werkplek  moet wel zo ingericht zijn dat ieder individu er op een ergonomisch verantwoorde manier aan kan werken.

Voor alle EU-landen geldt dat ze moeten voldoen aan de EN 527-1 normering. (voor tafels en bureaus, deel 1, gebruik)

Er zijn een aantal richtlijnen voor en meningen over het correct positioneren van uw bureau in combinatie met uw stoel. De experts zijn het echter over één ding eens, en dat is dat regelmatig van houding veranderen het allerbelangrijkste is. Hieronder ziet u enkele vuistregels die u helpen bij het maken van de juiste keuze zit/sta tafel:

  • De tafel moet elektrisch in hoogte verstelbaar zijn zodat hij aan het individu aangepast kan worden en dat het mogelijk is om monitor, toetsenbord en muis op geschikte hoogte geplaatst kunnen worden.
  • het tafelblad moet voldoende diep zijn (min. 80cm) zodat de monitor op de juiste gebruikers afstand geplaatst kan worden. Ook is het van belang dat wanneer de muis gebruikt wordt, de gehele onderarm op tafel kan rusten.
  • De tafel moet voldoende breed zijn zodat er aan beide kanten van het toetsenbord voldoende aflegruimte overblijft.
  • De tafel moet diep genoeg zijn zodat de polsen alsook de onderarmen op de tafel voor u kunnen rusten.
  • Onder de elektrisch in hoogte verstelbare tafel moet er voldoende ruimte aanwezig zijn zodat u vrij kunt bewegen.